Veel gestelde
vragen

Hoe verwarmt een airconditioning?

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door het buitendeel (condensor) de warmte wordt getransporteerd door het gas naar de binnen unit (warmtewisselaar) hier kan door middel van een ventilator in de binnen unit de warmte in de ruimte worden gebracht.

Hoe koelt een airconditioning?

De warmte wordt uit de binnenlucht gehaald door het binnendeel (warmtewisselaar) de warmte wordt getransporteerd door het gas naar de buiten unit (condensor) hier kan door middel van een ventilator de warmte afgevoerd worden.

Hoe ontvochtigt een airconditioning?

Als de airconditioning koelt wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud, als hier warme en vochtige lucht doorheen gaat zal het vocht in de lucht condenseren op de lamellen van de binnen unit. In de binnen unit zit een waterbak met een afvoer om het water af te voeren.

Hoe zuivert een airconditioner de lucht?

De lucht wordt constant door de binnen unit (warmtewisselaar) gecirculeerd, in de binnen unit zitten filters die de lucht filteren tevens wordt de lucht constant door de warmtewisselaar gecirculeerd deze is bij koelen vochtig en de fijnste deeltjes zullen aan de vochtdruppels blijven plakken en deze zullen door de afvoer afgevoerd worden.

Kan een airconditioning ook bevochtigen?

Ja er zijn airconditioners die bevochtigen, deze halen de vocht uit de buitenlucht en brengen het vocht naar het binnendeel (warmtewisselaar) om vervolgens in de ruimte te brengen. Kijk hier voor de URURU SARARA van Daikin.

Hoe kan ik zien hoe zuinig een airconditioning is?

SCOP is de afkorting van Seasonal Coefficient of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is in tegenstelling tot de verouderde COP waarde ook de negatieve invloed van het seizoen (buitentemperatuur) verwerkt. Een airco koelt namelijk bij een lage buitentemperatuur minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco’s beter te vergelijke zijn wat betreft hun werkelijk energieverbruik.

SEER is de afkorting Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen maar in tegenstelling tot de verouderde EER waarde wordt in de SEER waarde ook de (negatieve) invloed van het seizoen in deze waarde verwerkt. Hierdoor zijn airco’s beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden wordt gemeten maar in een realistische situatie.

Wat is een split airco systeem?

Een split airco systeem bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die bij plaatsing gekoppelt worden met koperen gas/elektra leiding. Het binnendeel kan een wandunit, vloerunit, cassette, plafondonderbouw enz zijn. Het buitendeel is meestal rechthoekig met een ventilator en wordt meestal geplaatst op een muursteun of dakbalken.

Wat is een multi split?

Een multi split systeem bestaat uit minimaal 2 binnendelen en een buitendeel.

Welke merken kan ik het best kiezen?

Er zijn A merken en B merken, wij adviseren A-merken zoals; Daikin, Mitsubishi en Toshiba. Dit zijn units met bewezen kwaliteit in de afgelopen decennia. Tevens geven de topmerken 5 jaar garantie en blijven onderdelen minimaal 25 jaar beschikbaar.

Wat is een inverter?

Een inverter is een compressor die op gewenste capaciteit kan draaien, vraagt de airco 10% dan gaat de compressor op 10% draaien. Vraagt de airco 65% dan gaat de compressor op 65% werken. De normale compressor kan alleen aan en uit schakelen ( 0% of 100%) wat te veel stroom verbruikt omdat als men 50% wil koelen de compressor toch 100% stroom gebruikt.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Niet meer en niet minder.

Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en omgekeerd. Voor het verplaatsen van de warmte of koude gebruikt de warmtepomp meestal een vloeistof als transportmiddel.

Welk vermogen moet ik kiezen?

Het te kiezen vermogen is van veel factoren afhankelijk. 1 Inhoud ruimte 2 Isolatie waarde 3 aantal ramen 4 ramen op het zuiden 5 Platdak, puntdak enz 6 Vrijstaande woning, flat, middenwoning enz 7 Warmtebronnen in de te koelen ruimte. Om een goede berekening te maken komen wij graag vrijblijvend bezichtigen, neem hier contact met ons op.

Zijn de goede merken fluisterstil?

Merken zoals Daikin, Mitsubishi en Toshiba hebben wandmodellen met een fluisterstil niveau vanaf 19dB. Dit is echt fluisterstil, omdat omgevingsgeluid op rustige plaatsen al 40dB is.

Zijn de airco systemen zuinig in energie gebruik?

De A merken zijn zeer zuinig in verbruik en halen energie waardes van A+++ tevens verwarmen alle airconditioners van A merken zuiniger dan de zuinigste CV systemen.

Heeft een airconditioner onderhoud nodig?

Ja, airconditioners hebben onderhoud nodig in de meeste gevallen 1 keer per jaar. Het is ook afhankelijk van de situatie, bij een kapper is meer onderhoud nodig door haarlak veel fijn deeltjes en chemische producten. dus is er veel vervuiling bij de binnen unit dan is er 2 tot 3 keer per jaar onderhoud nodig. Als de buiten unit in een vuile omgeving staat zoals langs een drukke weg of bomen met bloesems dan dient de buitenunit vaker schoongemaakt te worden. Verwarmt en koelt u het hele jaar dan is jaarlijks onderhoud noodzakelijk.

Kan ik zelf een airconditioning plaatsen?

Als u handig bent en technisch dan kunt u een airconditioning plaatsen, er zitten bij alle A merken goede werkinstructies. Echter dient de installatie na montage door een erkend F-gassen monteur in bedrijf gesteld te worden. Inbedrijfstelling is ongeveer 3 uur werk, de monteur dient de installatie af te persen met stikstof op 40 Bar, hierna lek zoeken met lekzoeker en 30 min onder druk laten staan. Blijft de installatie onder druk dan kan men de stikstof afblazen en starten met vacuümmeren. De minimale eis voor het vacuüm is 2000micron. Dit vacuüm moet minimaal 30 minuten onder de minimale eis blijven. Hierna mag het vacuüm gebroken worden met stikstof om vervolgens de vacuüm procedure te herhalen. Blijft het vacuüm onder de wettelijke eis van 2000 micron dan is de installatie voor 100% zeker gesloten zodat er geen F-gassen kunnen ontsnappen en kunnen de F-gassen gevuld worden. Als de installatie gevuld is kan een F-gassen monteur de installatie gaan testen op drukken en temperaturen. De hele procedure komt op een certificaat/werk bon.

Wat zijn de nadelen van een split/multi airconditioning?

Bij een Multisplit heeft u één buitenunit met meerdere binnen units, dat is esthetisch mooier. U kunt dan met alle binnen delen verwarmen of koelen, niet beide gelijktijdig. Dit is wel mogelijk bij meerdere splitunits.

Een ander nadeel van een airconditioning kan zijn, het ontvochtigen van de lucht, waardoor er statische elektriciteit kan ontstaan. Ook kan de droge lucht last veroorzaken aan ogen, zeker bij lensdragers. Hiervoor is een oplossing de DAIKIN URURU SARARA die ook de lucht bevochtigt  en zorgt voor verse lucht het hele jaar door.

Heb ik recht op subsidie als particulier?

Het kabinet stelt vanaf 2016 subsidie beschikbaar voor bedrijven en particulieren die energiebesparende maatregelen treffen in hun bedrijfsruimte of woning: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).  Wij regelen dit niet. Wilt u meer weten kijk dan op de volgende website: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie

Heb ik recht op subsidie als bedrijf?

Let op: de voorwaarden voor het aanvragen van ISDE voor zakelijke gebruikers wijkt sterk af ten opzichte van de voorwaarden voor particulieren!

  • De energie-investeringsaftrek – EIA – is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie.

Met de EIA heeft u dubbel voordeel: lagere energiekosten én u betaalt minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een aanzienlijk deel van de totale investering (minimaal €2.500) die gemoeid gaat met het installeren van de airconditioning mag u aftrekken van uw fiscale winst! De SCOP waarde van uw installatie dient dan wel groter of gelijk te zijn aan 4 (situatie 2016).

Meer informatie over de EIA vindt u op de website van de RVO: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia.

Wetgeving R22

Verbod van koudemiddel R22

Het koelmiddel R22 wordt op last van de overheid uitgefaseerd.  De wetgeving R22 is ter bescherming van die ozonlaag. Er zijn internationaal afspraken gemaakt om het gebruik van dergelijke stoffen gefaseerd uit te bannen. Die afspraken zijn vastgelegd in het Protocol van Montreal. Die is sinds 1 januari 1989 van kracht .Vanaf 1 januari 2010 is besloten tot een uitfasering van R22. Het is sindsdien niet meer toegestaan om bestaande koel-, vries- en airconditioninginstallaties die zijn gevuld met het koudemiddel R22 bij te vullen met nieuw R22. Er mag alleen nog bijgevuld worden met geregenereerde (teruggewonnen en bewerkte) R22.

Vanaf 2015 mag er helemaal geen R22 of de met R22 gemengde servicekoudemiddelen meer gebruikt worden. Op de kenplaat op het buitendeel en in het logboek van uw installatie kunt u zien of uw installatie koudemiddel R22 bevat.

Neem contact op voor advies betreffende de vervangingsmogelijkheden!

 

 

Hiernaast vindt u de vragen die het meeste aan ons gesteld worden. Wij hopen hiermee u op weg te helpen in de keuze naar een goede airconditioner.

 

Komt u er toch niet uit of hebt u een andere vraag, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag op weg!

Neem contact op

Vul dit formulier in en wij nemen zsm. contact met u op

0

Start typing and press Enter to search